Chow Chow

Chow Chow

Chow Chow er en meget gammel kinesisk spisshund. Dette er eneste rase med definert krav i standarden om blåfarget tunge.

Opprinnelig asiat, naturalisert engelskmann, men fra 2012 med Kina både som opprinnelsesland og hjemland.

Egenrådig rase, slett ingen enmannshund, men ei heller noen allemannshund!

Opprinnelsen til chow chow
Det finnes flere teorier om Chow Chow'ens opprinnelse. Noen forskere mener at Chow Chow'en kan spore sine aner til Mioceneperioden (ca. 50 millioner år tilbake), til en liten bjørneart med blåsort tunge. (Isbjørn har også blå tunge).

Kanskje begynte det med en blanding av tibetansk mastiff og sibirsk samojedhund? Kanskje er det tvert om slik at Chow Chow-lignende hunder fra ishavskanten er stamfar til de fleste av de spisshunder vi kjenner i dag? Det er arkeologisk kjent at en kortsnutet, bredbrystet hund fantes i den sibirske bronsealder. Denne ble etter hvert domestisert og finnes meget senere i bl.a. Tibet.

Dyrene var kraftige, fryktinngytende og beskrives som løvelignende med en hunds hode. En keramisk figur fra Han-dynastiet (206 t. Kr. til 220 e. Kr.) viser utpreget likhet med vår Chow Chow av i dag: kraftig hode, rette bakben, høyt ansatt hale, løve-lignende kompakt utseende. Slike figurer er ofte vanlige i par og kalles Foo-hunder.

Chow chow historie

Første gang vi hører beskrevet en hund som kan være Chow Chow, er i England i 1785. Datidens Chow Chow var høyst sannsynlig smuglet ut av Kina eller Tibet ettersom de ble regnet som hellige og ikke kunne eies av andre enn klostre og rike mandariner. Mange tror at rasen vår ble spist i Kina ettersom det også finnes en matrett som heter Chow Chow. Dette stemmer ikke. Våre Chow Chow er alle etterkommere etter klostrene og mandarinenes stolte og eksklusive hunder. Interessen for Chow Chow i Europa begynte for alvor etter 1850 med flere importer til England. Rasen var heldig, hva de rike og adelige kjøperne ikke selv visste om hundeoppdrett, hadde de råd til å betale andre for å vite. Slik fikk Chow Chow en "flying start" i England. Den første utstilte Chow Chow var Chinese Puzzle. Hun ble utstilt i 1880 i Crystal Palace. I 1895 ble verdens første raseklubb for Chow Chow stiftet, "The Chow Chow Club" i England. Rasens standard ble utformet i England etter en Chow Chow ved navn Ch Chow VIII, en hann med flott rødfarge, men med et heller heftig temperament. FCI har fra starten omtalt Kina som opprinnelsesland og England som rasens hjemland. I 2012 overlot FCI også ansvaret for Chow Chow standarden til Kina som nå også er satt som rasens hjemland.
Rasen i Norge.

Til Norge kom Chow Chow første gang i 1880 med seilskuteskipperne antakelig fra England. Det fantes utstilte Chow Chow i mellomkrigsårene, oppdrettet i Norge var basert på engelske importer og noen ble heldigvis eksportert til Sverige. Disse linjer kom til Norge igjen etter krigen. På grunn av mangel på vaksine i krigstiden i Norge, ble rasen borte fra Norge til på 50-tallet. Da startet import først fra Sverige og senere mest fra England. I dag importeres det Chow Chow til Norge også fra USA, Russland, Danmark og andre land. Chow Chow var i mange år en av Norsk Polarhundklubbs raser, før den fikk egen raseklubb. Interessen for rasen varierer her i Norge akkurat som den gjør ellers i verden. Det er ikke en rase som reproduser seg lett, så stort sett er det mangel på valper og få aktive oppdrettere i Norge. Det registreres i dag ikke er enn rundt 60-70 valper i året, og selv med importer så sier det seg selv at rasen i dag er en liten i Norge.

Særtrekk/karakter/personlighet

Chow Chow er en ektefødt østens sønn, rolig, avbalansert, selvstendig, kanskje litt kattaktig overlegen. Le aldri av en Chow Chow, som den østens sønn den er, liker den ikke å tape ansikt. Rasen omtales ofte som enmannshund, men den kan trygt kalles en familiehund etter som rasens mentalitet i dag er atskillig mer åpen og vennlig enn i 50 årene. Dette vil nok veterinærene være de første til å skrive under på. Rasen kan nok virke noe tilbakeholdende med en gang du treffer en Chow Chow, men dette går snart over. En skal behandle en Chow Chow vennlig, men bestemt, vise at en er sjefen med rolig selvfølgelighet. Har Chow chow’en først tillit til deg, har du en venn for livet. Den har intet til overs for mennesker som brøler, skriker og tar hardt i den. Vedkommende har tapt ansikt og bør ikke respekteres. En Chow Chow er en barnevennlig rase , men som alle andre dyr, er den ikke noe leketøy. Den kan være veldig tålmodig med små barn, får den nok, så går den sin veg, og da bør den få lov til det.
Egenskaper

Å kjøpe Chow Chow som trekkhund eller jakthund er helt bortkastet. Det finnes enkelt individer som er flotte elgjegere og som har gjennomført Seppala løpet, men disse er så absolutt kuriositeter. Rasen er vennlig ovenfor andre hunder og starter sjelden en fight, men blir den provisert, forsvarer den seg som regel lett.

Chow Chow elskere sier rasen er meget intelligent fordi den kun gjør det den vil, når den selv vil, andre uten forståelse for rasens særpreg, vil være tilbøyelig til å kalle den dum og dorsk. Men la deg ikke lure, rasen er uhyre rask over korte distanser og kan eksplodere i et fyrverkeri av fart om den ser noe interessant den vil undersøke.

Er Chow Chow noe for deg?

Rasens vakre utseende sammen med dens selvsikre, egenrådige og kattaktige peronlighet passer enkelte hundeeiere som hånd i hanske, mens denne form for oppførsel er en rød klut i fjeset på andre. En Chow Chow passer best for rolige avbalanserte mennesker som har sans for rasens spesielle natur. "Life in the fast lane" er så visst ikke noe for en Chow Chow. . Ønsker du deg en vakker pelshund som bjeffer sjelden, en god kamerat som er meget renslig og liker rolige turer i « ikke for varmt vær», er Chow Chow rasen for deg. Gjennomsnittlig levealder ca 12 år.

Rasebeskrivelse av Chow chow

Chow Chow er en middelstor spisshund, finnes i 2 hårlag: kort og langhåret. Den finnes i 5 fargevariasjoner: rødt, svart, blått, fawn og krem (hvit). Alle farger og begge hårlagene dømmes sammen i ringen. Rasen er karakteristisk med sitt løvelignende hode, små ører, blå tunge og manke. Den har god nakke, er kort i kroppen, moderat vinklet, spesielt i bakbena, har høyt ansatt hale som er båret godt over ryggen. Rasens proporsjoner skal være 50:50 i forhold skulderhøyde og benlengde og kroppen gir et firkantet inntrykk. Skulderhøyde skal være 48-56cm for hanner og 46-51 cm for tisper. Rasens standard har de siste år blitt endret en del for å få en sunnere hund. Rynker i hodet og dyptliggende øyne skal ikke forekomme, dette minsker mulighetene for pustevansker og øyenproblemer. Rasens noe rette bakben med pendelbeveglser er sammen med rasens blå tunge dens største kjennetegn. Rasen har, syntes rasens eiere, fått ufortjent mye negativ oppmerksomhet for sitt utseende. I Norden og England avles det i dag etter oppdretternes mening rasetypiske dyr uten overdrivelser. Det sees godt når nordiske og engelsk dommere dømmer ellers i verden: tunge indivder med dyptliggende øyne og rynker blir ikke lenger vist for disse dommere. Utstillerne har lært leksen sin på hva disse dommere vil ha.

Send inn en utbedret rasebeskrivelse av chow chow

Chow Chow fotografier

Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow Chow

Relaterte rasehunder

Nedenfor er en liste med noen rasehunder som kan være av interesse hvis du liker chow chow:

Hunderaser
Populære raser
Finn hunderase

Finn rase
Finn en hunderase
som passer deg.

Tilfeldig rase
Miniature Pinscher
Miniature Pinscher


Hunderaser
Liste over hunderaser | Gjeterhunder | Jakthunder | Selskapshunder | Sledehunder | Politihunder | Nordlige hunderaser | Flokk-voktere | Ulvehybrider | Ulveaktig utseende | Kamphund raser | Raser i kaldt klima | Raser i varmt klima | Lekne hunderaser | Primitive raser

Popularitet
Populære hunderaser
Sjeldne rasehunder
Dyreste hunderaser

Gemytt og atferd
Barnevennlige raser
Hundevennlige raser
Vennlig mot fremmede
Høylydt bjeffing
Hylende hunderaser

Raser etter størrelse
Små hunderaser
Medium rasehunder
Store hunderaser
Gigantiske raser

Helse og rasehunder
Raser med god helse
Helseproblem raser
Allergivennlige hunder

Rase grupperinger
Norsk Kennelklubb
Fédération Cynologique Int.
American Kennel Club
United Kennel Club
Canadian Kennel Club

Hunder og hundedyr
Tamhunden
Hybride hunder
Ville hunder
Ulver
Ikke-hunder
Hunderaser   |   Finn en hunderase   |   Copyright © 2018 AlleHunderaser.com
Oppdrettere, kennelklubber og hundeeiere er den beste kilden til informasjon om hunderaser. Våre rasebeskrivelser er basert på informasjon fra flere kilder og vi tar forbehold om feil. Vennligst benytt skjema for innsendelse av ny rasebeskrivelse dersom du finner feil eller mangler ved beskrivelse av hunderaser. Snakk alltid med oppdretter og kennelklubb før du går til anskaffelse av en valp eller en bestemt hunderase. Hunder er menneskets beste venn! På hundemottak går både rasehunder og blandingshunder en usikker fremtid i møte. Dette er hunder som har mye kjærlighet å gi, men alt for mange hunder får aldri muligheten. Skal du bli hundeeier? Hvorfor ikke redde et liv og samtidig få en ny bestevenn! Finn eierløse hunder til omplassering hos Dyrebeskyttelsen.