Pointer

Pointer

Det er vanlig å anta at hunderasen Pointer kom til Storbritannia med britiske offiserer som hadde deltatt i den spanske arvefølgekrigen på 1700 – tallet.

Men pointeren hadde også sin utvikling og foredling i Mellom-Europa. Det finnes malerier av pointerlignende hunder datert til 13 – 1400-tallet. Imidlertid var det i England den moderne Pointeren så sitt lys.

Oppdretteren Oberst Thornton hadde en fremtredende kennel, hvor det ble avlet inn andre raser som ga både positive og negative effekter. Senere, mot slutten av 1800 – tallet ble William Arkwright rasens noble redningsmann. Han hadde på det meste over to hundre Pointere i sin kennel. Han «renvasket» Pointeren mot sitt ideal til den type vi i dag kjenner. Arkwright brukte også veldige ressurser på å hente inn informasjon om Pointerens historie. Og ga i 1900 ut boken «Pointeren og dens forfedre», en klassiker blant Pointerentusiaster over hele verden. Av gamle tidsskrifter kan man anta at den første Pointeren kom til Norge rundt 1858.

NKKs første stamhund var en Pointer ved navn White Sprinter.

Pointer utseende og fysikk: Pointeren skal utvise styrke og edelhet i en harmonisk bygget kropp. Høyt båret karakteristisk hodet med velvinklet kropp og kraftig benstamme. Rasen er middels stor med kort tett hårlag, størrelsen for tisper er 57 – 61 cm og for hannhunder gjelder 60 – 64 cm. Dette er standarden som gjelder for de nordiske land, FCI standarden er noe høyere, men uten relevans for brukspointeren vi etterstreber i Norden.

Helsetilstand hos pointer: Av arvelige sykdommer er Pointeren en helsemessig frisk rase. Av de typiske defekter man kan oppleve fra tid til annen er haleknekk og underbitt. Cirka 1 av 10 får HD og da som oftest svakeste grad.

Selv om Pointeren har et gemytt man kan være meget stolt av og slik sett er en perfekt familiehund, bør Pointeren få være jeger. Derfor er det ønskelig at Pointeren fortsatt forblir jegerens førstevalg.

Pointeren er fuglehundenes aristokrat, den mest rendyrkete fuglehunden og ingen har en slik klassisk stand for fugl som Pointeren. Med riktig trening og stimulans er Pointeren en allsidig fuglehund, selv om den klassiske høyfjellsjakten står den nærmest.

I konkurranser (fuglehundprøver) var Pointeren den første som vant alle høystatusløp i Norge. Rasen har tatt mange NM titler på høst og vinterprøver – både på fjell, lavland og skog.

Pointeren har en besnærende hurtig stil, er meget effektiv med godt format og et sterkt stand-instinkt (påviser fugl). Fuglearbeidene er rasens varemerke. Presis, kontant og djervt påviser den og reiser fugl på kort avstand.

Det fødes rundt 300 Pointervalper i året, noe som gjør rasen til en av de minste blant fuglehundrasene, men dette skyldes i stor grad at Pointeren først og fremst kun blir valgt av jegere. Norsk Pointerklubb har ca. 1000 medlemmer.

For mer utførlig info anbefaler vi pointer.no og kontakt med avlsråd.

Takk til Snorre Nicolaisen for tekst om pointer.

---

Pointerens klassifisering i andre kennelklubber: Pointer er akseptert i databasen til F.C.I.. De er plassert i seksjon «britiske og iriske pointere og settere» (7.2) i gruppen «stående fuglehunder». F.C.I. i.d. for pointer er 1 og den ble lagt til FCI registeret 1987-06-24. American Kennel Club har plasert rasen i gruppen «sportshunder». United Kennel Club klassifiserer rasen som «geværhunder». Canadian Kennel Club har gruppert rasen som «sportshunder».

Bidra med en forbedret rasepresentasjon av pointer

Pointer foto

Pointer Pointer Pointer Pointer

Beslektede hunderaser

Under har vi listet opp et utvalg hunderaser med likheter til pointer:

Hunderaser
Populære raser
Finn hunderase

Finn rase
Finn en hunderase
som passer deg.

Tilfeldig rase
Dobermann
Dobermann


Hunderaser
Liste over hunderaser | Gjeterhunder | Jakthunder | Selskapshunder | Sledehunder | Politihunder | Nordlige hunderaser | Flokk-voktere | Ulvehybrider | Ulveaktig utseende | Kamphund raser | Raser i kaldt klima | Raser i varmt klima | Lekne hunderaser | Primitive raser

Popularitet
Populære hunderaser
Sjeldne rasehunder
Dyreste hunderaser

Gemytt og atferd
Barnevennlige raser
Hundevennlige raser
Vennlig mot fremmede
Høylydt bjeffing
Hylende hunderaser

Raser etter størrelse
Små hunderaser
Medium rasehunder
Store hunderaser
Gigantiske raser

Helse og rasehunder
Raser med god helse
Helseproblem raser
Allergivennlige hunder

Rase grupperinger
Norsk Kennelklubb
Fédération Cynologique Int.
American Kennel Club
United Kennel Club
Canadian Kennel Club

Hunder og hundedyr
Tamhunden
Hybride hunder
Ville hunder
Ulver
Ikke-hunder
Hunderaser   |   Finn en hunderase   |   Copyright © 2018 AlleHunderaser.com
Oppdrettere, kennelklubber og hundeeiere er den beste kilden til informasjon om hunderaser. Våre rasebeskrivelser er basert på informasjon fra flere kilder og vi tar forbehold om feil. Vennligst benytt skjema for innsendelse av ny rasebeskrivelse dersom du finner feil eller mangler ved beskrivelse av hunderaser. Snakk alltid med oppdretter og kennelklubb før du går til anskaffelse av en valp eller en bestemt hunderase. Hunder er menneskets beste venn! På hundemottak går både rasehunder og blandingshunder en usikker fremtid i møte. Dette er hunder som har mye kjærlighet å gi, men alt for mange hunder får aldri muligheten. Skal du bli hundeeier? Hvorfor ikke redde et liv og samtidig få en ny bestevenn! Finn eierløse hunder til omplassering hos Dyrebeskyttelsen.